skip to Main Content

Korona ja asuntokauppa – missä mennään?

Kiinteistönvälitysalan keskusliitto (KVKL) toi viime viikolla esille synkkiä lukuja, joissa näkyy koronan vaikutus. Kauppamäärät ovat laskeneet kymmeniä prosentteja, kerrostaloasuntojen jopa 37 %. Voidaan ajatella, että huhti- ja toukokuu ovat ne pahimmat, mutta onko asia oikeastaan näin? Eikö taloudessa tapahtuvat muutokset näy myöhemmin? Pureudun tähän tarkemmin kuin myös siihen mitä muita asioita pitää huomioida.

 

Toimin kiinteistönvälityksessä pääkaupunkiseudulla, joten minulle on selkeintä katsoa tilastodataa pk-seudun suunnalta. Rajaan tarkastelun ns. vanhojen asuntojen kauppaan. En hehkuta, että kaikki menee hyvin ja kauppaa tehdään vaikka kuinka. Vaikka tämä ei ole näkynyt itselläni kauppamäärissä, niin joillakin on näkynyt.

 

Jos katsotaan koko alkuvuotta (tammi-huhtikuu), niin luvut eivät vielä ole kovinkaan synkät, vaikkakin suunta näkyy selvästi. Espoossa ollaan hieman plussassa, Vantaalla hieman miinuksella ja Helsingissä jo pikkasen enemmän miinuksella. Kun katsomme huhtikuuta, niin todellisuus iskee silmille. KVKL:n tiedote osuu kohdalleen myös täällä kasvukeskuksessa. Verrattuna vuoden 2019 huhtikuuhun Helsingissä ollaan miinuksella n. 31 %, Espoossa n. 33 % ja Vantaalla n. 40 %.

 

On ehkä syytä tarkastella näitäkin lukuja tarkemmin, sillä kaupunkikohtaiset erot ovat suuret. Näin äkkiseltään voidaan tehdä myös havainto siitä, että asuntojen keskimääräiset neliöhinnat ovat nousseet. KVKL toteaakin, että korona ei ole vaikuttanut asuntojen hintoihin. Mistä tämä johtuu? Yksi johtopäätös on

 

  • Kauppamäärä on vähentynyt edullisemmissa asunnoissa!

 

Tämä ei ole mikään yksiselitteinen johtopäätös, sillä varmasti myös hinnakkaimmissa on tapahtunut muutosta. Kuitenkin jos ajatellaan keskimääräistä hintatasoa Helsingissä, Espoossa ja Vantaalla ja katsotaan kauppamäärien muutoksia, niin tämä voi hyvinkin pitää paikkaansa.

 

Alussa totesin, että taloudessa tapahtuvat muutokset näkyvät myöhemmin. Jos ajatellaan tätä hetkeä, niin varmasti korona on aiheuttanut pelkoa niin ostajissa kuin myyjissä. Tätä tukee se, että myyntiin on tullut kohteita yhtä paljon vähemmän kuin kauppa on vähentynyt. Huomioidaan myyntiajat, niin tämä heijastuu seuraavina kuukausina. Se korona itsessään ei varmasti ole syynä vähäisempään kohdemäärään tai kaupanteon hidastumiseen, vaan monet muut koronasta aiheutuvat taloudelliset huolet.

 

Ravintoloiden aukiolo puhuttaa tällä hetkellä. Ne ovat olleet kiinni jo tovin ja samaten kesätapahtumien luvattuna maana Suomi potee tuskaa tapahtumien peruuntumisen myötä. Moni palvelualoilla työssä oleva pohtii omaa tulevaisuuttaan hyvin eritavoin kuin ennen pandemiaa. Eikä tämä rajoitu pelkästään palvelualoihin, mutta tällä on ehkä merkityksensä edullisempien asuntojen kauppamääriin. Palvelualoilla on useasti pienemmät tulot, ei pysty kiistämään, ja samalla iski lomautukset. Kestää aikansa ennen kuin näillä aloilla päästään takaisin normaalirytmiin, joten se kyllä näkyy kauppamäärissä vielä pitkään. Sama epävarmuus varmasti riivaa myös muita, joten sekin tulee näkymään.

 

On aika selvää, että suosituimmilla alueilla ei ainakaan näiden tietojen valossa ole nähtävissä minkäänlaista kysynnän romahdusta tai hintojen laskupainetta. Voi jopa olla, että markkinoilta puuttuvien asuntojen vuoksi, jotkut yksittäiset asunnot keräävät normaalia enemmän huomiota ja kysyntä kasvaa hintoja nostattaen. Sen sijaan on myönnettävä tosi asia, että niiden asuntojen osalta, joissa kysyntä on aiemminkin ollut heikkoa, on entistäkin heikompaa. Näin ainakin pk-seudulla. Huomioitavaa on, että tässä samalla on ollut viitteitä mökkikaupan piristymisestä ja ehkä jopa ihmisten siirtymisestä maalle etätöihin. Tilastodataa ei vielä ole tarpeeksi, jotta tätä pystyisi pohtimaan tarkemmin. Aika näyttää.

 

Asunnon myyjille suosittelen kyllä, että myyntiä ei lykättäisi tämän takia. Kuten totesin, kysyntää riittää tietyillä sijainneilla. Niilläkin sijainneilla, joissa kysyntä on pientä, niin asunnon vaihto on tarpeen. Voi olla, että hintatasossa nähdään muutosta, mutta silloin on myös sama juttu ostettavan asunnon kanssa. Se mikä on kustannus myydyn ja ostetun asunnon välillä, on kuitenkin se merkittävin asia.

This Post Has 0 Comments

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *