skip to Main Content

Varainsiirtovero asunto-osakkeen kaupassa

Aika useasti asunnon ostajalle, varsinkin ensimmäistä asuntoa ostettaessa, yllättävä asia on varainsiirtovero. Kyllä, valtio kerää kassaan rahaa myös asuntokaupasta. Tässä on kuitenkin muutama huomioitava asia, jotka on syytä olla ostajan tiedossa. Voit myös olla vapautettu varainsiirtoverosta.

Ensinnäkin varainsiirtovero ostettaessa asunto-osaketta on 2 % velattomasta kauppahinnasta. Huomioi se, että huoneistoon kohdistuva yhtiölaina on osa asunnon hintaa. Vaikka kaupanteossa maksat vain niin kutsutun kauppahinnan ja huoneistoon kohdistuva velkaosuus siirtyy sinun vastattavaksesi, niin varainsiirtovero peritään kokonaisuudesta. Se kokonaisuus muodostuu kauppahinnasta ja siirtyvästä huoneistokohtaisesta velkaosuudesta. Tämä kokonaisuutta kutsutaan velattomaksi kauppahinnaksi.

Tässä esimerkki:

Asunnon velaton hinta on 300 000 euroa. Olet sopinut myyjän kanssa tekemäsi kaupan tällä kyseisellä velattomalla hinnalla. Tarjouksen tehdään aina velattomalla hinnalla, jotta vältytään epäselvyyksiltä.

Huoneistoa rasittaa isännöitsijäntodistuksen mukainen 17 861,72 euron osuus yhtiön lainoista. Yhtiö on tehnyt aiemmin julkisivuremontin ja ottanut sitä varten velkaa.

Kaupanteossa kauppakirjassa mainitaan kauppahinnaksi 282 138,28 euroa. Tämä on se hinta minkä maksat myyjälle. Sen lisäksi kauppakirjassa mainitaan huoneiston osakkeisiin kohdistuva velkaosuus 17 861,72 euroa, joka siirtyy ostajan vastattavaksi. Kun laskemme nämä yhteen, niin olemme taas velattomassa kaupahinnassa 300 000 euroa.

Kun tämä velattoman hinnan muodostuminen on nyt selkiytynyt, niin siirrytään varainsiirtoveroon. Kuten aiemmin todettiin, niin varainsiirtovero on 2 % velattomatta kaupphinnasta. Tämä on tässä tapauksessa helppo laskea:

300 000 € x 2 % = 6000 €. Maksettava varainsiirtovero on siis 6000 euroa.

Jos ostajia on kaksi ja kumpikin ostaa yhtä suuren osuuden asunnosta, niin varainsiirtovero jaetaan kahtia. Tässä esimerkissä toinen ostaja ostaa asunnosta 50 % eli velaton hinta on 150 000 € ja toinen ostaja ostaa toisen puolet 150 000 eurolla. Tällöin kumpikin maksaa varainsiirtoveroa 3000 €, jotta valtio saa veroa yhteesä 6000 €.

Nyt todella tärkeä asia. Sinun ei välttämättä tarvitse maksaa varainsiirtoveroa! Tämä tilanne tulee vastaan silloin kun olet hankkimasta ensimmäistä asuntoasi. Ensiasunnon ostaja on lähtökohtaisesti vapautettu varainsiirtoverosta mikäli tietyt ehdot täyttyvät. Tässä nyt voimassa olevat ehdot (28.9.2020):

Et ole aiemmin omistanut vähintään 50 % vakituiseen asumiseen tarkoitetusta asunnosta tai kiinteistöstä. Sinun tulee myös olla alle 40 vuotias. Jos ostat asunnon yhdessä toisen henkilön kanssa, niin voi olla mahdollista, että vain toinen teistä on vapautettu varainsiirtoverosta. Silloin verovelvollinen maksaa veron omasta osuudestaan.

Kun teet asuntokaupan kiinteistönvälittäjän kautta, niin kiinteistönvälittäjä huolehtii varainsiirtoverosta yhdessä pankkisi kanssa. Kiinteistönvälittäjä on velvoitettu tekemään varainsiirtoveroilmoituksen asunto-osakkeen kaupassa (paitsi silloin, jos ostat uudiskohdetta) ja varainsiirtovero maksetaan kaupanteon yhteydessä. Välittäjä toimittaa lähetetyn ilmoituksen myös isännöitsijälle osakerekisteröintiä varten.

Mikäli ostat asunnon suoraan omistajalta ilman välittäjää, niin sinun tulee tehdä varainsiirtoveroilmoitus verottajan omavero-palvelussa. Myös varainsiirtoveron voi maksaa sitä kautta, mutta useasti pankit hoitavat maksun kaupanteon yhteydessä. Kun teet ilmoituksen omaverossa ja varainsiirtovero on maksettu, niin saat muutaman vuorokauden sisällä verottajalla todistuksen maksetusta varainsiirtoverosta. Tarvitset tätä mm. siihen, että isännöitsijä rekisteröi sinut osakkaaksi asunto-osakeyhtiön rekisteriin

This Post Has 0 Comments

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *